Home Even voorstellen Gallery Copyright Updates Contact Gastenboek Webshop

Vaak komt het scherpstel punt (focus) van de lens niet overeen met het punt waar de camera (de auto focus) scherp stelt . Onscherpe foto’s kunnen het resultaat zijn, en frustreren zo de fotograaf die niet weet wat er verkeerd is gegaan. Bokie kalibreert (stelt ze af) lenzen onder het genot van een kop koffie of thee.
U kunt gewoon meekijken hoe dit gedaan word en hoeft uw spullen niet achter te laten. Ik stel de camera en lens perfect op elkaar af zodat u voortaan foto’s heeft die scherp zijn waar u scherp heeft gesteld.  
De lens of lenzen worden afgesteld op uw gebruik, denk daarbij aan gebruik voor portret , landschappen, sport fotografie of juist langere afstanden zoals wildlife.


De nieuwste generatie digitale spiegelreflexcamera’s beschikken
over steeds meer geavanceerde mogelijkheden. Tegelijkertijd
neemt door innovatieve- en gecompliceerde software de
gevoeligheid van camera’s toe. Deze verfijning van de
techniek is ook te constateren bij lenzen. Ook daar gaan kwaliteitsverbetering en gevoeligheid hand in hand.

Om te zorgen dat de focus van de lens precies op het juiste
punt komt te liggen, kalibreer ik het objectief. Een meting bepaalt exact waar de lens op scherp stelt: precies op het gewenste punt, ervoor (front focus) of erachter (back focus). In alle gevallen komt er een waarde uit de test. Die waarde wordt ingevoerd in de micro adjustment software van de body en daardoor kan de fotograaf weer de gewenste objecten met succes scherp stellen. De micro adjustment software van body’s kan ingesteld worden op meerdere lenzen.

Houd er rekening mee dat niet alle body’s van spiegelreflexcamera’s zijn uitgerust met micro adjustment software. Voor de toestellen die deze functie hebben  is het een absolute must om voor het schieten
van mes scherpe foto’s te werken met gekalibreerd lenzen.

Er zijn bedrijven en wellicht andere mensen die deze service ook aanbieden, Maar helaas gebruiken zij de verkeerde afstand om het af te stellen doordat ze gewoonweg niet meer ruimte hebben. Ik kan van 8mm tot 1600mm afstellen met de daarbij behorende juiste afstel afstand.

Lens kalibratie

Indien u interesse heeft gekregen in de door mij aangeboden service kunt u voor vragen of een afspraak mij een mail sturen op onderstaand mail adres .

Kalibratie@concepts.nl

Hieronder een lijst van camera’s die de functie ondersteunen

Klik op de foto’s om ze vergroot weer te geven

Info: W + T .

Dit wil zeggen dat die camera’s op zowel de Wide (groothoek) als Tele (Telezoom) gekalibreerd kunnen en gaan worden. Alleen Canon heeft Deze optie.
Nikon heeft dit niet en kan alleen op één punt afgesteld worden.

Uiteraard kan een prime lens (vaste brandpunt) maar op één punt gekalibreerd worden.

Hierboven een focus chart van
mijn eigen EF600 F4 L IS II met een 2X extender , dus 1200mm. Afgesteld op op een afstand van 25 meter , en een 100 procent crop. Klik op de foto voor een vergroting.